woensdag 23 november 2011

Jacobus opvullen

Dit verhaal over het opvullen van Jacobus heeft al eens op mijn vorige weblog gestaan en is daar niet meer te vinden. Op veler verzoek plaats ik het nog een keer. De foto's had ik nog, het verhaal heb ik er weer bij bedacht.

Klaar met breien, je hoeft Jacobus dan wel niet in elkaar te naaien, maar opvullen moet nog wel. Ik zal laten zien hoe ik dat doe.Dit gebruik ik: vulwol, poppengranulaat, tricot buisverband, een maatschepje en een stokje dat ongeveer zo dik is als de armen van de aap. Poppengranulaat bestaat uit plastic korreltjes ter grootte van rijstkorrels. Voor een aap van 45 cm heb je ongeveer 100 gram granulaat nodig. Granulaat is bij diverse hobbywinkels te koop; je kunt het ook bij mij bestellen, € 1,- + verzendkosten voor 100 gram. Je kunt ook rijst gebruiken, maar dan mag je aap niet nat worden. De tricot buis gebruik ik om het granulaat in te stoppen om te voorkomen dat de korrels door het breiwerk heen naar buiten komen. Het is het materiaal dat gebruikt wordt als beschermlaag voor de huid onder gips. Je kunt het ook bij sommige apotheken kopen. Een nylonkous is een goed alternatief voor het buisverband.


Knip een stuk buisverband af dat ruim 2 keer zo lang is als het been,


en stop dit dubbelgevouwen met de opening naar boven in het been. Je gebruikt het stokje om onder in het been te komen.


Vul de buis aan de bovenkant met granulaat (gebruik eventueel een trechter) en gebruik het stokje om het granulaat onder in de voet te duwen. Doe zo veel granulaat in het been dat de voet goed is gevuld en er zo hier en daar wat korreltjes in het been zitten. Vul de rest van het been met een heel klein beetje wol, zo krijg je lekker slungelige benen.
Vul op deze manier het andere been en de armen. Zorg ervoor dat de uiteinden van het tricot uit de armen en benen in het lijf blijven steken.

Vul het hoofd stevig op met vulwol. Hierna vul je de nek, zorg ervoor dat de plukken wol voor de nek uitsteken in het hoofd en het lijf, zodat de nek stevig wordt. Vul de bovenarmen een beetje met een plukje uitgeplozen vulsel, waarvan het uiteinde uitsteekt in het lijf. Vul nu het lijf op, maar doe dit niet al te stevig: de kont wordt nog verder opgevuld met granulaat. Vul de bovenbenen opdezlfede manier als de bovenarmen met een plukje uitgeplozen vulsel.

Knip een stukje tricot af dat 2 keer zo lang is als de rug. Vul het met granulaat en stop het tricot met de openingen naar boven in de kont van de aap.Maas de vulopening dicht. Kneed de aap goed door, zodat de vulling goed op zijn plaats komt.Vul de snuit met een pluk vulsel. Zet de snuit in het midden vast met een speld.en maas de snuit vast langs de rand van het gezicht en de nek.


Met een breinaald kun je het vulsel eventueel nog een beetje verplaatsen.Gebruik 2 spelden met knop om de goede positie voor de ogen te zoeken. De ogen komen iets boven de naad met de snuit en ongeveer halverwege de helft van het gezicht. Als ik een aap voor een kind maak, dan naai ik de ogen 2 keer vast, als de strakste draad doorslijt, is er altijd nog een veiligheidsdraadje waar het oog aan blijft hangen.Naai de ogen (ik heb hier glasogen gebruikt, maar knoopjes werken ook heel goed) op de plek die je hebt uitgezocht met een stevige draad losjes aan elkaar, ze blijven dus een beetje los hangen. Dit draadje dient als veiligheids draadje voor de ogen.Haal een stevige lange (eventueel dubbele) draad door elk oog en doe beide uiteinden van de draad door een stopnaald.Steek de naald door de snuit naar de nek van de aap, en zorg ervoor dat de draden van beide ogen door dezelfde steek in de nek naar buiten komen.Maak een enkel knoopje (dat nog kan schuiven) in de draden. Kijk de aap aan en trek de draden zo strak dat de ogen iets in het gezicht zakken. Knoop nu het knoopje goed vast en stop de uiteinden van de draad terug in het lijf.Jacobus is klaar, hij kijkt vrolijk, en door het gewicht in handen, voeten, en kont kan hij in allerlei houdingen zitten.

9 opmerkingen:

Tijm zei

Wat fijn dat je het hele vulproces op je nieuwe blog geplaatst hebt.

Je prachtige knuffels zeten heel trots in het TwentseWelle. Ik was er gisteren even voor een bliksembezoek en vond het zo vertrouwd ze daar te zien. Net of ik jou tegen kwam!

Wieke van Keulen zei

En er is weer een nieuwe Jacobus geboren... Heel duidelijk hoor, je uitleg!

Noor zei

ik zag bij Knotten in Delft Jacobus op de toonbank zitten, wat leuk dat ook daar je patroontjes te koop zijn.
groetjes, Noor

Hanneke zei

Dank je voor je goede uitleg. Ik mistte het al van je vorige blog.
Ik ga deze uitleg ook maar even opslaan op de pc, je weet maar nooit hè? Ben nl bijna aan het opvullen toe.

Petra zei

Ik ben mijn Jacobus ook aan het vullen. Ik hoop dat hij morgen af is, dan neem ik hem mee.

Groetjes Petra

Dutchie zei

Bedankt voor de uitleg over het vullen van Jacobus. Heel handig zo met al die duidelijke foto's erbij! Ben nog niet aan het opvullen toe, want ik ben nog aan het breien!
Nogmaals bedankt!

riakaartenencreaties zei

Wat een leuke creaties,jacobus is super gaaf.
En wat een uitleg,heel veel werk voor jouw.
Ben nu druk nog met mijn kerst creaties bezig.Maar ga deze zeker nog een keer maken.heel erg bedankt.Wat een leuk blog.Groetjes Ria

MoniqueB. zei

Wat een prachtig beestje is het toch. Nu snap ik met het aanzetten van de ogen hoe het gezichtje
écht tot leven komt.

Kay zei

Na heel wat jaren niet breien ben ik nu met Jacobus begonnen en wat is het weer heerlijk om te breien. Ik heb Jacobus nu af en moet gaan vullen. Ik heb nog een hele zak poly-fil (100% polyester fiber) liggen. Ik neem aan dat ik dit ook kan gebruiken i.p.v. de vulwol of zit hier nog verschil in qua opvul kwaliteit?