donderdag 26 januari 2012

Lijs en Lot en Lies


Dit is één Lijs van een drietal  - Lijs en Lot en Lies - dat ik aan het maken ben voor een prentenboek.

Met die prentenboeken zit het zo: Er zijn 2 prentenboeken in de maak waarin mijn knuffels figureren. Het eerste boek gaat over Jacobus en Saar, en Karel en Karolien komen er ook in voor. Het verhaal voor dit boek is geschreven door Kittie Markus, het initiatief om mijn knuffels voor prentenboeken te gebruiken komt van haar. Voor dit boek lever ik de knuffels, de fotografie, het verhaal en de opmaak gebeurt in Rijswijk bij de Uitgeverij de Vier Windstreken. Gisteren heb ik een doos met knuffels naar Rijswijk gestuurd: Het zijn 5 van de knuffels op deze foto, daarmee is mijn werk voor dit boek ongeveer klaar.


Bij het idee van prentenboeken sloeg mijn fantasie op hol. Als snel had ik een plan voor nog een boek, helemaal mijn eigen idee en dit plan heb ik bij de uitgeverij gepresenteerd, en ze zijn enthousiast, ik mag dat boek maken. Het wordt een prentenboek zonder woorden, de foto's vertellen het verhaal. Voor dat boek heb ik 3 Lijsjes nodig, en één grote oma beer. Daarnaast een huisje voor de Lijsjes en een mooie boom.

Nu ben ik met de drie Lijsjes bezig. Ik brei ze alle drie van Schoppel zauberball-6 in de kleur indisch rosa.
Op zo'n bol ziten allerlei kleurtjes. Soms is het leuk om de kleuren van het garen te laten bepalen hoe het breiwerk eruit ziet, maar voor dit project wil ik uitzoeken welke kleuren en kleurovergangen waar in de knuffel terecht komen. Om dat gemakkelijk te kunnen doen heb ik 2 bollen door de sokkenbreimachine gedraaid (waar dat ding - behalve voor sokken - al niet goed voor is), zodat ik goed kan zien welke kleur waar zit.Hieronder zie je nog 2 Lijsjes in aanbouw. Ik heb nu van hetzelfde garen 1 Lijs die voornamelijk licht is, een wat donkerdere (de bovenste foto) en de Lijs waar ik nu mee bezig ben krijgt veel contrasten.


Deze manier van werken betekent dat ik vaak ergens middenin mijn gebreide band wol loshaal en van daaruit ga breien. Vervolgens houd je ook heel veel restjes over. Het is helemaal tegen mijn zuinige opvoeding: zorg ervoor dat de rest aan één stuk blijft, dan kan je daar ook nog wat mee doen.Nou ja, deze resten vinden vast hun weg wel naar iemand die een sokkenwoldeken aan het maken is.

maandag 23 januari 2012

Gekkenwerk

Gekken werk is het, wat ik hier zit te doen.


 
Ik ben op de sokkenbreimachine aan het punniken, niet zo maar een paar meter, maar hele einden, want met het resultaat wil ik breien, en dus zit ik tijden als een gek aan dat ding te draaien; ik heb spierpijn in mijn arm.


Hier zie je de opstelling, 5 naaldjes in de sokkenbreimachine, en draaien maar, er komt een prachtig koord uit. Er in gaat Schoppel zauberbal, 400 meter op 100 gram, eruit komt zauberkoord, 20 meter op 100 gram.


Een bol koord van 150 gram in prachtige kleuren .


En daar kun je dan mee breien, op naalden 15, dit is nog maar een proeflap. Wat dit allemaal moet worden???


Het is allemaal voor prentenboek. Van het koord brei ik een huisje en deze Lijs gaat er met 2 vriendinnetjes wonen. Natuurlijk beleeft ze daarna dolle avonturen.