dinsdag 5 november 2013

Breicruise naar Ierland, Schotland, de Shetlanden, en Noorwegen, augustus 2014Zoals ik in mijn vorige mailtje al heb gezegd, ga ik komend jaar weer op breicruise. Dit keer start de reis in Rotterdam op 16 augustus 2014.  Vervolgens varen we naar Ierland,  Shotland,  de Shetlandeilenden,  Noorwegen,  en op 30 augustus zijn we weer terug in Rotterdam.


Op deze cruise is Chris Bylsma aanwezig als docent.  Zij zal op deze cruise workshops geven over allerlei aspecten van het kabelwerk, dat zo typisch is voor breiwerk uit Ierland en Schotland.
 Ik ga ook mee en zal ook les geven,  maar ik ben nog met Melissa van craftcruises in overleg over de vorm waarin we mijn lessen gaan gieten. Ik heb gehoord dat de cruise al aardig vol begint te raken, zodat een extra docent welkom is.  In ieder geval zal ik van alles kunnen vertellen over mijn werk waarvoor in de patronen geen plaats is.  Details volgen later.

Mochten er Nederlandse breisters aan boord zijn, die de lessen van Chris graag volgen,  maar niet voldoende zeker zijn van hun Engels, dan kan ik hen in ieder geval helpen tijdens de lessen van Chris.

Uitgebreide informatie over de cruise - in het Engels - vind je hier.


Het volgende staat in ieder geval op het programma:

Een Ierse high tea in de Constant knitter yarn shop in Dublin. Melissa kondigt de komst van de breicruise ruim van te voren aan bij de winkels,  en meestal is er in de winkel dan ook wat speciaals te beleven,  hier dus een high tea.

Een bezoek aan het Skye Shilasdair dye-house in Schotland.

Een bezoek aan Bergen in Noorwegen;  hier vind je winkels waar ze noorse garens verkopen en ook de echte Noorse trui van Dale.

Maar daarnaast:  Wat vind je ervan om je 2 weken lang niet druk te hoeven maken over wat je moet eten en welke boodschappen er moeten komen;  op het cruiseschip staat alles voortdurend voor je klaar.

's Avonds,  na een dag aan de wal en aansluitend een lekker gezamenlijk diner op de boot,  bewonderen we welke schatten elk van de mensen van de breigroep heeft bemachtigd.

 

 
Je kunt deze reis boeken via de site van craftcruises.  Je kunt ook contact met mij opnemen,  stuur in dat geval een email naar zijmaakthet@gmail.com.

zondag 3 november 2013

Breivakantie op een cruiseschip


Ik heb afgelopen zomer een hele bijzondere vakantie gehad.  Ik had een breivakantie op een cruiseschip. Het geheel werd georganiseerd door een Amerikaanse organisatie,  craftcruises. Het idee: craftcruises boekt voor een aantal breiminnenden (50 in dit geval) een vakantie op een cruiseschip van Holland America Line.  Op de dagen op zee zijn er breiworkshops en lessen gegeven door een docent van craftcruises en in de havens die het schip aandoet zijn er speciale uitjes die de breiende mens zeer kan waarderen.


Mijn cruise vertrok vanuit Amsterdam,  ging naar het Noorden,  om Denenmarken heen,  door de Oostzee naar St. Petersburg en weer terug,  met stops in Rostock,  Helsinki, St Petersburg,  Tallinn,  Stockholm,  Kopenhagen,  en terug naar Amsterdam,  totaal 12 dagen.

Tijdens deze reis waren er 4 dagen op zee.  Op de andere dagen kwamen we vroeg in de ochtend aan in een haven en vertrokken laat in de middag weer. Terwijl wij daarna genieten van een heerlijke maaltijd aan boord,  in de avond lekker buiten zitten te breien en kletsen,  en heerlijk slapen in een lekker bed,  vaart het schip naar de volgende haven, waar je dan de volgende ochtend vroeg aankomt.


Craftcruises kondigt de komst van een groep wolfanaten aan bij de lokale wolwinkels,  en die zorgen voor voldoende voorraad en organiseren vaak ook wat speciaals.

In Helsinki stond Leena op de markt met haar zeer special garen.  Het is mooi Fins garen dat zij allemaal zelf heeft geverfd met planten en paddestoelen. Ik denk dat de helft van haar jaaromzet op deze dag valt.
 
 
Ik kocht bij haar deze set voor wanten. Op de boot begon ik eraan,  maar nu, weer thuis,  trekken de knuffels toch harder. Het garen is meer dan prachtig,  misschien moet ik er een draakje van breien.
 
 
 
St Petersburg is een mooie stad,  beetje vergane glorie,  maar nog genoeg echte. Op breigebied is er niet veel te beleven. Toch vind ik het erg leuk dat ik er ben geweest.
 
 

Tallinn,  het mooiste stadje van de cruise,  en wat een breiwerk,  geweldige garens.
 
 

 
We kregen er een schitterende uiteenzetting over Ests breiwerk.
 
 
 
 
En we zitten lekker te breien in de zon.
 
Tijdens deze cruise leerde ik mijn medecruisegenoten goed kennen,  eenzelfde hobby verbindt mensen, hoe verschillend ze misschien ook zijn.
 
Tijdens deze cruise leerde ik Anna Zilboorg kennen,  Zij was docent op deze cruise.
 
 
Hoewel ik een vrij ervaren en behendig breister ben,  heb ik van alles van haar geleerd,  ze heeft een leuke kijk op het ambacht breien,  daar schrijf ik apart nog wel eens een logje over.
 
Toen we na 12 dagen (wat hebben we veel gezien en gedaan in die tijd) weer terug kwamen in Amsterdam, had ik het gevoel of ik vanuit een sprookje zo weer in de echte wereld plonsde,  het kostte een paar dagen om af te kicken.
 
Met mijn deelname aan deze cruise had ik een dubbele agenda,  behalve een leuke en luxe vakantie,  wilde ik ook proberen om zelfs docent bij craftcruises te worden en dat is gelukt.  In 2014 zal ik op een cruise naar Ierland, Schotland,  De shetlandeilenden, en Noorwegen les geven op de cruise. Daarover zal ik morgen een logje schrijven.