Mijn nieuwe prentenboek krijgt als titel: "De rode draad" . Voor dit boek heb ik een heel lang mooi dik rood koord nodig, het liefst gepunnikt, want dat staat mooi in de gebreide sfeer van het boek en bovendien kun je in een gepunnikt koord een ijzerdraadje schuiven zodat je het - bv als springtouw - in vorm kunt buigen. Nu heb ik al
een heel stuk koord gemaakt voor een boom. Hiervoor heb ik mijn sokkenbreimachine gebruikt,
en dat was een behoorlijke aanslag op mijn schouder. Van het rode koord heb ik ongeveer 2 keer zo veel nodig. Wat te doen??
Twee weken geleden zag ik bij een vriendin dit machientje:
Het is een punnikmachientje, maar hij is veel groter dan de machientjes die ik eerder wel eens heb gezien, zodat je er dik garen op kunt punniken, en dat levert een prachtig dik koord. Ik mocht het machientje lenen en helemaal blij ging ik ermee naar huis.
Echter, nadat ik er 1 (van de 12 die ik nodig heb) bol wol op had gepunnikt bleek het gebruik van deze machine een nog grotere aanslag op mijn schouder dan de sokkenbreimachine, en bovendien kreeg ik het idee dat het machientje toch ook niet echt voor dit gebruik is gemaakt, ik betwijfelde of het machientje het 12 bollen van 100 gram zou uithouden. Tja, .... ondertussen had ik wel 12 strengen Schoppel reggae rood geverfd (de goede kleur is helaas niet te koop) en ik had mijn zinnen gezet op dit koord.
Toen ben ik gaan denken over een motortje op de punnikmachine, en na een hele tijd knutselen, en na een aantal mislukkingen, heb ik nu een werkend systeem, dat bestaat uit mijn kolomboormachine, een lego-constructie (ik heb nog een grote voorraad lego uit de tijd dat de kinderen klein waren en ik heb er toen ook veel mee gespeeld, dus ik weet hoe het werkt) die het toerental drastisch verlaagt en het punnikmachientje waar ik een holle houten kruk in heb gestopt voor de aandrijving, aan de punnikmachine heb ik niets veranderd, die wil ik toch netjes in zijn originele staat weer aan de eigenaresse teuggeven.
Het systeem dat ik nu heb werk prima. De punnikmachine draait heel rustig (ongeveer 1 steek per seconde) en dat maakt dat de machine niet wordt overbelast; ik ben ervan overtuigd dat hij het op deze manier 1200 gram gaat volhouden. Op dit moment wordt de 4e bol gepunnikt.
Hier zie je mijn lego-constructie, met een aantal tandwielen reduceer ik de draaisnelheid van de boor tot een toerental dat de punnikmachine gemakkelijk aan kan. De lego-constructie is duidelijk de zwakste schakel in het geheel, dat is wel prettig, mocht er iets mis gaan (dat is tot nu toe niet gebeurd) dan schiet er eerder een legoblokje los dan dat de punnikmachine kapot wordt getrokken.
Waar dat koord voor gaat dienen?? Dan zul je toch geduld moeten hebben en het boek afwachten.
Mocht iemand precies zo'n machientje hebben (ik bedoel alleen de grote singer spool knitter en niet een kleine punnikmachine van een ander merk) en hem willen verkopen, dan houd ik mij aanbevolen.