woensdag 18 april 2012

Origineel naar een EK-feest met een Bucky Beanie


Iets heel anders deze keer, een muts, speciaal otworpen voor het komende EK. De Bucky Beanie. Het model is gebaseerd opde klassieke voetbal, die bestaat uit 20 zeshoeken en 12 vijfhoeken. Deze muts is ook opgebouwd uit (oranje ) zeshoeken en (zwarte ) vijfhoeken.


Deze vorm is ooit bedacht door een meneer Buckminster en sindsdien heet een voetbal met deze vorm ook wel een Bucky Ball. Dat verhaal wist ik eigenlijk, dank aan Rachel uit mijn breiclub met wie ik gisteren heb nagedacht over een leuke naam voor deze muts: the Bucky Beanie


Aan beide zijkanten heb ik een vijfhoek vervangen door een veel grotere rood-wit-blauwe oorflap.

Ik heb deze voetbalmuts hier uitgevoerd als NL  EKmuts,  maar je kunt hem natuurlijk ook in andere kleuren breien.  Als je per ongeluk toch voor Duitsland bent dan wordt hij ongeveer zo:Je  kunt hem natuurlijk ook breien in de kleuren van de voetbalclub van je (klein)kind en dan kan hij/zij hem de hele winter dragen naar de training en naar wedstrijden.


Nog even wachten, het patroon is bijna klaar. De muts op het patroon is geschikt voor hoofden van ongeveer 55 to 60 cm omtrek,  kortom ook geschikt voor volwassenen die naar een EKfeestje gaan.


Erik,  bedankt voor het showen van de muts.

maandag 16 april 2012

Hoe je een boormachine kunt leren punniken


Mijn nieuwe prentenboek krijgt als titel:  "De rode draad" .  Voor dit boek heb ik een heel lang mooi dik rood koord nodig, het liefst gepunnikt, want dat staat mooi in de gebreide sfeer van het boek en bovendien kun je in een gepunnikt koord een ijzerdraadje schuiven zodat je het - bv als springtouw -  in vorm kunt buigen. Nu heb ik al een heel stuk koord gemaakt voor een boom. Hiervoor heb ik mijn sokkenbreimachine gebruikt, en dat was een behoorlijke aanslag op mijn schouder.  Van het rode koord heb ik ongeveer 2 keer zo veel nodig. Wat te doen??
Twee weken geleden zag ik bij een vriendin  dit machientje:


Het is een punnikmachientje, maar hij is veel groter dan de machientjes die ik eerder wel eens heb gezien, zodat je er dik garen op kunt punniken, en dat levert een prachtig dik koord. Ik mocht het machientje lenen en helemaal blij ging ik ermee naar huis.

Echter, nadat ik er 1 (van de 12 die ik nodig heb)  bol wol op had gepunnikt bleek het gebruik van deze machine een nog grotere aanslag op mijn schouder dan de sokkenbreimachine, en bovendien kreeg ik het idee dat het machientje toch ook niet echt voor dit gebruik is gemaakt, ik betwijfelde of het machientje het 12 bollen van 100 gram zou uithouden.  Tja, ....  ondertussen had ik wel 12 strengen Schoppel reggae rood geverfd (de goede kleur is helaas niet te koop) en ik had mijn zinnen gezet op dit koord. 
Toen ben ik gaan denken over een motortje op de punnikmachine, en na een hele tijd knutselen, en na een aantal mislukkingen, heb ik nu een werkend systeem, dat bestaat uit mijn kolomboormachine, een lego-constructie (ik heb nog een grote voorraad lego uit de tijd dat de kinderen klein waren en ik heb er toen ook veel mee gespeeld, dus ik weet hoe het werkt)  die het toerental drastisch verlaagt en het punnikmachientje waar ik een holle houten kruk in heb gestopt voor de aandrijving, aan de punnikmachine heb ik niets veranderd, die wil ik toch netjes in zijn originele staat weer aan de eigenaresse teuggeven.


 Het systeem dat ik nu heb werk prima. De punnikmachine draait heel rustig (ongeveer 1 steek per seconde) en dat maakt dat de machine niet wordt overbelast; ik ben ervan overtuigd dat hij het op deze manier 1200 gram gaat volhouden. Op dit moment wordt de 4e bol gepunnikt.


Hier zie je mijn lego-constructie, met een aantal tandwielen reduceer ik de draaisnelheid van de boor tot een toerental dat de punnikmachine gemakkelijk aan kan. De lego-constructie is duidelijk de zwakste schakel in het geheel, dat is wel prettig,  mocht er iets mis gaan (dat is tot nu toe niet gebeurd) dan schiet er eerder een legoblokje los dan dat de punnikmachine kapot wordt getrokken.

Waar dat koord voor gaat dienen?? Dan zul je toch geduld moeten hebben en het boek afwachten.

Mocht iemand precies zo'n machientje hebben (ik bedoel alleen de grote singer spool knitter en niet een kleine punnikmachine van een ander  merk) en hem willen verkopen, dan houd ik mij aanbevolen.