dinsdag 14 januari 2014

Wol?? of toch iets anders


Vaak wordt mij de vraag gesteld of wol wel een geschikte garensoort is om knuffels van te breien.  Het moge duidelijk zijn:  Ik vind van wel, veel van de knuffels die ik op deze site laat zien, zijn van wol gebreid,  maar ik kan me voorstellen dat sommigen daar toch aan twijfelen.
In dit logje wil ik iets vertellen over de praktische voor en nadelen van wol en andere garens.
Op de foto's in dit verhaal zie je een wel heel mooi alternatief: een moeder aap van katoen met linnen en een jurk en kindje van katoen met zijde. Het kindje aap heeft magneetjes in de handjes en voetjes en kan zich zo op allerlei manieren aan de moeder vastklemmen. Materiaal voor dit stel is vanaf vandaag te koop in mijn webwinkel.


Wat mij betreft is het grote voordeel van wollen garens dat er in de wol vezel een heel klein beetje rek zit.  Hierdoor breit wol prettig,  het zit minder snel heel strak op de naalden,  en het breiwerk wordt regelmatiger.  Door de structuur van de wol houdt het breiwerk ook beter zijn vorm;  het lubbert niet zo snel en daardoor hebben knuffels die gebreid zijn van wol de meest karakteristieke vormen.  En verder,  wol absorbeert de kleur die eraan wordt toegevoegd en sluit het als het ware op tussen de schubben,  goed geverfde wol geeft veel minder af dan andere vezels en heeft vaak een meer intense kleur.


Tot zo ver de voordelen van wol. Wat zijn dan de nadelen:
-  Wol kriebelt,  vinden sommige mensen.  Of dat zo is,  is heel persoonlijk en het hangt af van de soort wol die je koopt.  Er is wol die heel erg kriebelt,  ik herinner me dat van vroeger,  maar tegenwoordig zijn er ook heel veel mooie gladde, zachte wolsoorten op de markt.  Bovendien is de een gevoeliger voor de kriebel van wol dan de ander. Sommigen zijn allergisch voor wol, zij kunnen absoluut geen wol verdragen,  en een kind dat allergisch is voor wol doe je geen plezier met een wollen knuffel,  hoe mooi en glad de wol ook is. Aan de andere kant weet ik dat heel wat kinderen van vrienden van mij erg gelukkig zijn met hun wollen knuffel,  vaak van door mij zelf gesponnen wol.
- Je kunt wol niet goed wassen.  Een knuffel voor een klein kind wil je kunnen wassen - de kinderen zelf vinden echter vaak van niet.  Een knuffel die je breit van superwash wol (kijk op het etiket) kan gewoon in de wasmachine. De meeste sokkenwol is superwash,  maar er zijn ook andere wollen garens die gewoon gewassen kunnen worden.  De mooiste wolsoorten zijn dan vaak natuurlijk weer niet superwash.  Als je een knuffel van dat garen in de wasmachine stopt,  dan zal hij vervilten. Toch kun je zo'n knuffel ook wassen.  Maak voor de knuffel een badje van een speciaal wolwasmiddel (zoiets als eucalan of zo) en laat de knuffel daar een dag of een nacht in weken.  Veel van dit soort wasmidelen hoef je niet eens uit te spoelen. Duw het water er zo veel mogelijk uit en laat de knuffel liggend drogen.  Hij is dan weer heerlijk fris.


Alternatieven.  Ik heb al heel wat alternatieven voor wol geprobeerd,  met wisselend succes.  Je kunt natuurlijk uitwijken naar synthetisch garen, ik houd daar niet van en heb er weinig ervaring mee. Het enige dat ik weet is dat ik de meeste synthetische garens niet zo mooi vind.
Katoen is een voor de hand liggend alternatief,  met katoen van een goede kwaliteit kun je hele mooie resultaten bereiken. Wel is het zo dat katoen in het algemeen minder vormvast is,  waardoor je knuffel ook wat vormelozer zal zijn.
Heel enthousiast ben ik over garens die bestaan uit een combinatie van katoen en linnen.  Linnen is een sterke en stevige vezel, knuffels die hiervan zijn gebreid hebben een mooie en natuurlijke uitstraling en zijn veel vormvaster dan knuffels van zuiver katoen. Linnen voelt,  als het nieuw is, en beetje stug aan,  maar wordt in het gebruik steeds zachter en het geeft knuffels een heel eigen "touch".


 
Hierboven zie je een stel aapjes die zijn gebreid van katoen/linnen.


Kort geleden ontdekte ik de firma misti alpaca uit Peru.  Trollenwol uit Driebergen importeert garen van deze firma. In mijn vorige logje beschreef ik het lace garen dat ik voor miniaturen gebruik. Nu hebben ze ook een hele mooie katoen/zijde combinatie in de mooiste kleurstellingen.  Ik kon het niet laten, ik heb ook dat besteld en nu staat hier een doos garens in de mooiste kleurtjes.  In de webwinkel kun je alle kleurtjes bewonderen.