zaterdag 8 oktober 2011

Schoppel

Hier vertelde ik hoe mijn vakantie startte in Rothenburg aan de Tauber. Deze plaats was niet zo maar gekozen. Het is dicht bij Wallhausen en daar is de fabriek en winkel van wolfabriek Schoppel. Ik heb al een tijdje contact met Schoppel; voor de vakbeurs in Keulen breide ik apen en muizen voor hun stand. Toen hebben we ook afgesproken dat ze een vertaling in het Duits van Jacobus zouden maken en publiceren.  In  dit tijdschrift staat Jacobus in het Duits en volgend jaar komt Vera er waarschijnlijk in. Verder kreeg ik een uitnodiging om een keer langs te komen in Wallhausen.Vanuit Rothenburg ben ik daar geweest. Het was erg leuk om alle machines te zien waarmee de wol wordt geproduceerd.  Naast hun prachtige zauberballen, produceren ze wol waarvan de draad niet gesponnen is maar gevilt met vernuftige machines. Met verbazing heb ik die wol zien ontstaan, ik had het graag laten zien, maar meneer Schoppel vond het niet zo'n goed idee om foto's van zijn zelfbedachte machines op het internet te zetten. De wol breit heerlijk, ik heb er prachtige Jacobusen en Suusjes van gemaakt.


Zo'n deken als ik in het vorige berichtje liet zien, smaakt naar meer; het gaat zo gemakkelijk op mijn sokkenbreimachine, en het leek me zo leuk om zo iets van Schoppel Zauberballen te maken. Uit de outlet met bollen van het eind van een haspel, die net iets minder dan 100 gram zijn, koos ik deze verzameling, ik betaalde uiteindelijk de helft van de halve gewone prijs en dan is zoiets nog een keer te doen. Ik ga er een -hoop ik - prachtige deken van maken, die ik ga gebruiken als bekleding van mijn bank.

woensdag 5 oktober 2011

sokkenwoldeken

Voor ik begin september op vakantie ging, was ik bezig met een sokkenwoldeken. Het verslag staat op mijn andere weblog, waar ik helaas nog steeds niet weer bij kan.


Ik heb met mijn sokkenbreimachine (hier wil ik natuurlijk eigenlijk een linkje naar mijn verhaaltje over de sokkenbreimachine zetten,  maar ook daar kan ik niet bij helaas) stroken gebreid van resten sokkenwol en die stroken heb ik met de hand aan elkaar genaaid. Het is een deken geworden van 1.50 breed en 2 meter lang. De deken is nog niet af, ik wil hem nog voeren en er moet nog een rand omheen.
Toch heeft hij al dienst gedaan. Tijdens mijn vakantie heb ik gekampeerd, en 's nachts was het zo nu en dan al wel koud. Zo'n gebreide deken over de slaapzak is dan heel erg lekker.