woensdag 22 augustus 2012

Een staart voor JorisIk had het hier al een keer laten, Joris met een staart. In dit logje vind je het patroon voor de staart van Joris.


De staart bestaat uit een staart met een soort pluim en die pluim lijkt erg op de puntenkroon op het hoofd van Joris, maar dan veel kleiner natuurlijk. We hebben dus het lange stuk, laat ik dat maar gewoon de staart noemen, dan een krans van 5 puntjes, en tot slot een eindpunt.


De gebruikte afkortingen zijn gelijk aan die in het patroon van Joris.


Ik heb de staart aan een Joris die nog niet gevuld was gebreid. Je kunt hem ook aan een Joris die al lang klaar is maken. Als je het lastig vindt om te werken met de hele knuffel aan je breinaalden, brei dan de staart los en naai hem later aan de knuffel.

Neem achterop het lijf, op de plaats waarde staart moet komen 6 steken op in 2 rijtjes van 3. Ga rond breien over deze 6 steken. Meerder elke 3e toer 1 steek, tot er 12 steken zijn. Brei nog 1 toer en meerder in die toer verspreid 3 steken.  Er zijn nu 15 steken.


Zet, beginnend bij de eerste steek na de werkdraad, 12 steken op een draad. De 3 steken die nog op de draad staan vormen het begin van het eerste puntje.


Zet aansluitend 9 steken op en brei rond als volgt:
 1. r12
 2. r12
 3. [r2 s]3x
 4. r9
 5. [r1 s]3x
 6. r6
Knip de draad af, rijg de steken op de draad , trek aan en hecht af.
Zet voor het 2e puntje 6 steken op, en brei aansluitend eerst 3 steken langs de staart en dan 3 steken langs het eertse puntje. Kijk goed op de foto welke steken je op moet nemen. Brei daarna het 2e puntje gelijk aan het eerste.  Brei een 3e en 4e puntje op dezelfde manier.


Het 5e puntje komt tussen 1 en 4. Zet 3 steken op en neem vervolgens langs het 1e puntje, de staart en het 4e puntje elk 3 steken op. Brei hierop een puntje. Het is handig om nu zo veel mogelijk de draadjes af te hechten, later kun je er niet goed meer bij. Vul de 5 puntjes elk met een plukje vulling, of - zoals ik vaak doe - met de uiteinden van de afgehechte draden.


Neem rondom, langs elk van de 5 puntjes 3 steken op, in het totaal 15 steken. Over deze 15steken brei je de laatste punt van de staart als volgt:
 1. r15
 2. r15
 3. [r3 s] 3x
 4. r12
 5. [r2 s]3x
 6. r9
 7. [r1 s]3x
 8. r6
Knip de draad af en rijg de steken op een draad, trek nog niet aan. Vul eerst de laatste punt van de staart. Gebruik eventueel de achterkant van een potlood om de vulling erin te duwen. Trek nu de draad aan en hecht af.

Deze Joris gaat morgen op reis naar de Wolberg in Geffen (Noord-Brabant). Een leuk winkel met enthousiaste en hulpvaardige mensen. Er is ook een breicafé en je kunt er vanaf september een cursus breien volgen. Last, but not least, mijn patronen zijn er in gedrukte vorm te koop.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel hartelijk bedankt voor het patroon.

Zo wordt Joris nog mooier.

breigroet Cathérine

Yael zei

You are AMAZING!!!!!!!!! What you do with your knitting needles is pure magic! :-)