donderdag 26 januari 2012

Lijs en Lot en Lies


Dit is één Lijs van een drietal  - Lijs en Lot en Lies - dat ik aan het maken ben voor een prentenboek.

Met die prentenboeken zit het zo: Er zijn 2 prentenboeken in de maak waarin mijn knuffels figureren. Het eerste boek gaat over Jacobus en Saar, en Karel en Karolien komen er ook in voor. Het verhaal voor dit boek is geschreven door Kittie Markus, het initiatief om mijn knuffels voor prentenboeken te gebruiken komt van haar. Voor dit boek lever ik de knuffels, de fotografie, het verhaal en de opmaak gebeurt in Rijswijk bij de Uitgeverij de Vier Windstreken. Gisteren heb ik een doos met knuffels naar Rijswijk gestuurd: Het zijn 5 van de knuffels op deze foto, daarmee is mijn werk voor dit boek ongeveer klaar.


Bij het idee van prentenboeken sloeg mijn fantasie op hol. Als snel had ik een plan voor nog een boek, helemaal mijn eigen idee en dit plan heb ik bij de uitgeverij gepresenteerd, en ze zijn enthousiast, ik mag dat boek maken. Het wordt een prentenboek zonder woorden, de foto's vertellen het verhaal. Voor dat boek heb ik 3 Lijsjes nodig, en één grote oma beer. Daarnaast een huisje voor de Lijsjes en een mooie boom.

Nu ben ik met de drie Lijsjes bezig. Ik brei ze alle drie van Schoppel zauberball-6 in de kleur indisch rosa.
Op zo'n bol ziten allerlei kleurtjes. Soms is het leuk om de kleuren van het garen te laten bepalen hoe het breiwerk eruit ziet, maar voor dit project wil ik uitzoeken welke kleuren en kleurovergangen waar in de knuffel terecht komen. Om dat gemakkelijk te kunnen doen heb ik 2 bollen door de sokkenbreimachine gedraaid (waar dat ding - behalve voor sokken - al niet goed voor is), zodat ik goed kan zien welke kleur waar zit.Hieronder zie je nog 2 Lijsjes in aanbouw. Ik heb nu van hetzelfde garen 1 Lijs die voornamelijk licht is, een wat donkerdere (de bovenste foto) en de Lijs waar ik nu mee bezig ben krijgt veel contrasten.


Deze manier van werken betekent dat ik vaak ergens middenin mijn gebreide band wol loshaal en van daaruit ga breien. Vervolgens houd je ook heel veel restjes over. Het is helemaal tegen mijn zuinige opvoeding: zorg ervoor dat de rest aan één stuk blijft, dan kan je daar ook nog wat mee doen.Nou ja, deze resten vinden vast hun weg wel naar iemand die een sokkenwoldeken aan het maken is.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Jee Annita, wat enorm leuk en boeiend!!! Tijdens het lezen van je blogpost dwaalden mijn gedachten weer even terug naar die ene blogpost waarin je schoorvoetend bekende het heel leuk te vinden om knuffels te breien. Maar dat je je er als volwassen vrouw je een beetje voor schaamde. Gelijk kreeg je heel veel reacties terug dat het juist leuk was. En zie nu, na zoveel jaren, is je aarzelende begin uitgegroeid tot een eigen bedrijf, een grote serie schitterende knuffels en zelfs al prentenboeken!!!
Echt, alles wat je aanraakt gaat stralen!!!

Vrgr Tijm

Irene zei

Wat een spannende en inspirerende onderneming is dit allemaal. Waar een knuffel allemaal niet toe kan leiden: een hele knuffelfamilie, een creatief breimasjientje en nu geweldige plannen voor je boek. Supergeweldig! Gazodoor, gazodoor.....

Knutselpret zei

Wat geweldig knuffels breien en dan een boek uitgeven super hoor.
Ik zie het wel langs komen op je blog.
Veel succes.
Groetjes Albèrtje

lheurebleue zei

je bent echt een gedreven mens. en wonderlijk hoe het lot werkt. ooit deed je iets helemaal anders en door de omstandigheden sloeg je een heel ander pad waar je niet wist waar het heen zou gaan. en nu blijkt dat dit pad duidelijk ergens naartoe gaat en je inspireert tot prachtige dingen die ook weer andere mensen inspireren ...

CreAlyt zei

Annita, ik ben zo benieuwd naar de boeken!
Als je restjes sokkenwol over hebt en er geen bestemming voor hebt, mag je ook wel eens aan mij denken. Van sokkenwol kun je zulke mooie Barbietruien breien.
Groeten, Alyt

Hannie zei

Wow!! Wat leuk om te zien en te lezen hoe het prentenboek in wording is!! Ik ben razend benieuwd!!

marloes zei

Wat ontzettend leuk ben zeer benieuwd naar het verhaal ben al helemaal verliefd op je knuffels ,dit is geweldig hoor ,heb zelf ook al heel wat van je knuffels gebreid en het is een groot sukses gr marloeskreatief

MoniqueB. zei

The Saga Continues!
Wat spannend.. Ik heb voor mijn dochter eens een boekje gehad met zo'n knuffelhondje. Echt heel erg leuk, dat sloeg goed aan.

Wat gaat het goed!

hannah zei

Wat leuk: prentenboekjes, ben heel benieuwd hoe dat er uit zal gaan zien.