zondag 6 januari 2013

Stroomstoring in Enschede


 
Gisteren, om ongeveer kwart over 3, floep, het licht ging uit. Het eerste wat mij dan ook opvalt is de stilte, behalve het licht, gaan ook de koelkast, de vriezer, en allerlei andere electrische apparaten uit en dan valt het ineens op dat die apparaten een voortdurend geluid maken. En ik was nog wel bezig om een nieuwe lamp te installeren....
 
Er is niks mis in de meterkast, even wachten, het gaat vast zo wel weer aan.
 
Weet je wat, ik doe nu even de boodschappen, als ik terug kom, dan is het vast wel gerepareerd.
 
Ik kom bij AH,  maar die is inmiddels dicht, van de omstanders hoor ik dat het nog wel even gaat duren, maar hoe lang??  geen idee.
 
En dan begint door te dringen hoe zeer ons volledige leven gebaseerd is op stroom, die er gewoon altijd is.
 
Niets werkt meer, vrijwel niets.
 
Mijn computer heeft een batterij, dus die doet het nog, maar internet niet, want het modem heeft een stekker.
 
Ik, informatiejunk, wil weten hoe en wat.
 
De gewone telefoon werkt niet, die gaat ook via een kastje in de meterkast met een stekker. Gelukkig, mijn mobiel is opgeladen. Ik probeer mijn dochter te bellen, kennelijk probeert iedereen in de wijk dat, het netwerk is vol.
 
Ah, ik heb ook nog een Ipad, met batterij en simkaart, daarmee moet ik toch op internet kunnen, maar ja, ook dat probeert iedereen ....
 
De autoradio, die doet het :))) .  Via het nieuws hoor ik  dat ik voorlopig niet op stroom hoef te rekenen.
 
Gelukkig heb ik een gasstel, ik kan dus met een pannetje water koken voor een kop thee.
 
Het wordt donker, je weet niet hoe donker, allerlei buren vertrekken met hun auto, en dan is het heel donker en heel stil.
 
Nou ja, het is niet anders. Ik maak een opstelling  van een stuk of 20 waxinelichtjes bij de bank en zo kan in ieder geval breien, wat ben (al weer)  blij met deze hobby, een breister verveelt zich nooit. Ik heb nog een luisterboek op de Ipad, en zo kom ik de avond wel door, maar ik hoop wel vurig dat het niet langer dan 1 avond duurt.
 
Langzamerhand zet ik her en der nog wat lichtjes en kaarsen neer. Ik probeer wat te eten te maken, maar dat valt nog niet mee met zo weinig licht, je kunt niet eens zien of het water kookt,  een eitje bakken lukt.
 
In de loop van de avond realiseer ik me hoe verwend we eigenijk zijn. 100 jaar geleden deed iedereen het zonder stroom. Ik bedenk van alles.
 
Hoe moesten de vroedvrouwen in de vrede werken in het donker bij al die bevallingen in de nacht?
 
Het is wel rustig zo, ik snap dat burn-out een mode ziekte is,  in het donker kun je niks,  maar hoef je ook niks.
 
Vroeg naar bed dan maar, wel eerst wat kaarsjes naar boven brengen.
 
Om half 2 schrikt ik wakker, de lampen gaan aan, de wasmachine, die onderbroken was in het programma gaat verder, en ook verder komt mijn huis midden in de nacht tot leven.
 
Nu zit ik weer achter een werkende computer en geniet extra van mijn kopje koffie, zonder stroom had ik dat toch niet gehad.
 
 
 
 
 
Volgens mij hadden ze vroeger geen stuk of 50 waxinelichtjes voor 1 avond. 

16 opmerkingen:

Annelies zei

Ik wil je allereerst het allerbeste wensen voor 2013 !
Fijn dat je weer stroom hebt en mooi hoe je het stroomloze beschrijft.

Ineke Hulzebos zei

Gelukkig, je hebt weer stroom, wat kun je zoiets missen, niet dan? Succes verder en een fijne zondag

Marguerite zei

Je brengt ons de realiteit weer eens goed aan het licht. Wat zijn we toch verwend. Knopje om en er is licht. Knopje om en de wasmachine doet ons werk. Wel fijn dat je nu weer gewoon stroom hebt. En dan morgen maar naar de AH en meteen grote waxinelichtjes inslaan. Het heeft ook wel wat alleen moet je het van te voren weten dan kan je je er een beetje op voorbereiden.
Groetjes Marguerite

Linda zei

Heerlijk he, stroomstoring. Ik woon op het "platteland" van Zweden en heb (vooral ´s winters) al heel wat stroomstoringen meegemaakt(soms wel van een paar dagen). We hebben dus altijd zaklampen en kaarsen, gasflesjes om op te koken en natuurlijk breiwerk bij de hand. Als hier in de winter de stroom uitvalt is het echt stikkedonker. Vorig jaar heeft het energiebedrijf hier in de omgeving alle bovenleidingen vervangen, dus al een tijd niet zonder stroom gezeten. Maar het is opmerkelijk hoe rustig het in huis wordt. Alleen iets minder dat je met een eigen bedrijf niet meer berijkbaar bent.En ook lastig als je geen water meer uit de kraan krijgt.

Tijm zei

Mooi verslag Annita!

Anoniem zei

het is niet leuk zo zonder te stroom te komen zitten
maar voor mij schrijf je daardoor wel een mooi verhaal en druk je ons met de neus op de feiten
dank daarvoor
met groet PUUP

Pauline zei

Wat een spannende belevenis, gelukkig duurde het maar 1 middag en avond, maar het geeft wel heel wat te denken, wat zijn we verwend met alles dat het altijd maar doet!
Misschien is het nog niet zo gek om toch een olielamp aan te schaffen of de kampeerlamp onder handbereik te houden.

Anoniem zei

Mooi beschreven! Wij koken ook elektrisch, we hebben dus maar een broodje gegeten. Voor een avond vond ik het best sfeervol :)

Juffrouw Waardvleugel zei

Hoi, ook het gebied waa ik woon heeft regelmatig last van stroomstoringen, in 2007 duurde dat enkele dagen. Naast het donker vond ik de kou erg. We zaten bijna IN de open haard. Tropische vissen waren dood na meer dan 1 dag... Groeten!

Floor zei

Tja... wat zouden we moeten zonder stroom.
Dat merk je pas als het er niet is.
Net als het water dat opeens ophoudt uit de kraan te komen.
We zijn verwend. Maar met kaarsen kom je gelukkig een heel eind.
En... de stroom doet het weer. Zag het ook op het journaal.
Groetjes,
Floor

ineke zei

ik ben vaak in een gebied waar stroom een luxe is.. en niet iedereen heeft het.. daar is de maatschappij niet ingericht op stroom. en zijn de ogen meer gewend aan donkerte.. men gebruikt maar 1 kaars om een kamer te verlichten.
en het is verbazendwekkend hoeveel licht maan en sterren geven als je buiten loopt en dr is voor de rest geen licht.. je ziet gewoon alles! als je ogen er aan gewend zijn.. tenminste.
ook had ik een volkstuin.. daar ook geen electriciteit, maar ik had een olielamp!

Floor zei

Bedacht me vannacht opeens:
de verwarming werkt alleen als de pomp het doet, en die gaat op stroom.
Dus je had het ook nog koud zeker?
Gelukkig heb je vast warme wollen gebreide truien.
Groetjes,
Floor

blauwruitje zei

En zo werd een avond zonder stroom nog een heel avontuur. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt met de stilte. Vlak voor Kerst viel hier ook even (5 minuten misschien) de stroom uit, overdag. Maar ik had direct door dat er iets aan de hand was want het werd verdacht stil in huis. Even helemaal geen geluid, heerlijk.

Froukje zei

Wat een verhaal! Prachtig hoe je de stroomstoring beschrijft. Prachtige foto ook! Nog de beste wensen voor 2013!

Ammerins zei

Inderdaad, dan besef je je ineens hoe 'afhankelijk' we zijn van stroom... Ik ga vandaag toch maar wat echte grote kaarsen inslaan... En kijken hoe vol ons gasflesje nog is...

Ismay zei

Voor een avond is het wel spannend, maar gelukkig duurde het niet langer! Vreemd om te zien hoe afhankelijk wij zijn van de elektriciteit hè?