zondag 3 november 2013

Breivakantie op een cruiseschip


Ik heb afgelopen zomer een hele bijzondere vakantie gehad.  Ik had een breivakantie op een cruiseschip. Het geheel werd georganiseerd door een Amerikaanse organisatie,  craftcruises. Het idee: craftcruises boekt voor een aantal breiminnenden (50 in dit geval) een vakantie op een cruiseschip van Holland America Line.  Op de dagen op zee zijn er breiworkshops en lessen gegeven door een docent van craftcruises en in de havens die het schip aandoet zijn er speciale uitjes die de breiende mens zeer kan waarderen.


Mijn cruise vertrok vanuit Amsterdam,  ging naar het Noorden,  om Denenmarken heen,  door de Oostzee naar St. Petersburg en weer terug,  met stops in Rostock,  Helsinki, St Petersburg,  Tallinn,  Stockholm,  Kopenhagen,  en terug naar Amsterdam,  totaal 12 dagen.

Tijdens deze reis waren er 4 dagen op zee.  Op de andere dagen kwamen we vroeg in de ochtend aan in een haven en vertrokken laat in de middag weer. Terwijl wij daarna genieten van een heerlijke maaltijd aan boord,  in de avond lekker buiten zitten te breien en kletsen,  en heerlijk slapen in een lekker bed,  vaart het schip naar de volgende haven, waar je dan de volgende ochtend vroeg aankomt.


Craftcruises kondigt de komst van een groep wolfanaten aan bij de lokale wolwinkels,  en die zorgen voor voldoende voorraad en organiseren vaak ook wat speciaals.

In Helsinki stond Leena op de markt met haar zeer special garen.  Het is mooi Fins garen dat zij allemaal zelf heeft geverfd met planten en paddestoelen. Ik denk dat de helft van haar jaaromzet op deze dag valt.
 
 
Ik kocht bij haar deze set voor wanten. Op de boot begon ik eraan,  maar nu, weer thuis,  trekken de knuffels toch harder. Het garen is meer dan prachtig,  misschien moet ik er een draakje van breien.
 
 
 
St Petersburg is een mooie stad,  beetje vergane glorie,  maar nog genoeg echte. Op breigebied is er niet veel te beleven. Toch vind ik het erg leuk dat ik er ben geweest.
 
 

Tallinn,  het mooiste stadje van de cruise,  en wat een breiwerk,  geweldige garens.
 
 

 
We kregen er een schitterende uiteenzetting over Ests breiwerk.
 
 
 
 
En we zitten lekker te breien in de zon.
 
Tijdens deze cruise leerde ik mijn medecruisegenoten goed kennen,  eenzelfde hobby verbindt mensen, hoe verschillend ze misschien ook zijn.
 
Tijdens deze cruise leerde ik Anna Zilboorg kennen,  Zij was docent op deze cruise.
 
 
Hoewel ik een vrij ervaren en behendig breister ben,  heb ik van alles van haar geleerd,  ze heeft een leuke kijk op het ambacht breien,  daar schrijf ik apart nog wel eens een logje over.
 
Toen we na 12 dagen (wat hebben we veel gezien en gedaan in die tijd) weer terug kwamen in Amsterdam, had ik het gevoel of ik vanuit een sprookje zo weer in de echte wereld plonsde,  het kostte een paar dagen om af te kicken.
 
Met mijn deelname aan deze cruise had ik een dubbele agenda,  behalve een leuke en luxe vakantie,  wilde ik ook proberen om zelfs docent bij craftcruises te worden en dat is gelukt.  In 2014 zal ik op een cruise naar Ierland, Schotland,  De shetlandeilenden, en Noorwegen les geven op de cruise. Daarover zal ik morgen een logje schrijven.

 17 opmerkingen:

De KnutselFrutselOma zei

Wat een geweldige leuke er"varing" heb jij gehad zeg!
Je hebt je heerlijk kunnen uitleven in je hobby en veel geleerd!
En dan mag je strak ook je kennis weer delen met anderen en dat ook op zo'n mooie cruise!
Wat is het leven toch mooi hè :-)

Groetjes Ingrid.

Mirjam zei

Wat een mooie belevenis, lekker genieten.

Marloes Kreatief zei

In een woord geweldig ,gr marloeskreatief

Tijm zei

wwoooooooooooooooooooohhhhhhhhhhhhhhh Annita, wat geweldig!!! Wat een belevenis en wat een geweldige manier om te reizen, te leren en te breien tegelijk!! Kreeg kippenvel van je geweldige verhaal.
Geweldig dat je volgens jaar zo'n mooie reis mag maken en zelf les gaat geven.

Floor zei

Wat een avontuur heb je beleefd!
En dat je zoiets nu zelf mag gaan doen, wat heerlijk lijkt me dat.
Mooi die tocht wat zal je veel gezien hebben.
Ook zo gezellig met al die breiende dames bij elkaar.
Natuurlijk mocht Jacobus ook mee.
En zo leuk dat je toch nog iets kon leren terwijl je al zo veel weet van breien.

ineke zei

dacht even dat het een grapje was.. kon me niet voorstellen dat er echt breicruises waren.. maar wat leukkkkkkkkkkkkkkk!!! en wat een prachtig groen garen !
zo leuk lijkt me een paar dagen met alleen maar garenliefhebbers naar brei en haakwinkels te gaan!

vee zei

Ohhhh bestaat dat !!!! Dat isiets voor mij....alleen mijne man....diene krijg ik nooooooooit mee

Wietskes Quilts zei

Wat ontzettend leuk, al is het alleen al voor de inspiratie die je overal opdoet
groetjes
Wietske

Ans zei

Wat een leuk verslag, en wat goed dat je zelf ook op zo'n cruise docente mag zijn. Gefeliciteerd!

Anoniem zei

Ohhhh, Annita, wat een geweldig verhaal. Zoiets zou ik in mijn stoutste dromen niet kunnen bedenken dat het bestaat, het lijkt me echt geweldig om mee te gaan! Wie weet!!!
Groet Remke Veerling

Anoniem zei

prachtig! geweldig zo'n cruise met brei- en wolliefhebbers, en dan die verleidelijke wolwinkels....
groetjes, marijke

sylvia zei

wow, wat een belevenis!!!
en van harte met je baan, erg leuk!

Rita Janssen zei

Oh wat lijkt me dat leuk, met allemaal mensen die dezelfde hobby delen 12 dagen samen handwerken! En ondertussen vanalles leren, mensen leren kennen, nieuwe garens en technieken, super! En wat leuk dat jij docent mag zijn zeg! Ik ben jaloers! Hopelijk horen we hier nog meer over, misschien kunnen we mee???
Grtjes, rita.

Siem zei

Oh Annita, dat is wel heel erg leuk en wat een fijn verhaal om te lezen!

lheurebleue zei

wow! wat een belevenis! beetje jaloers hoor!

Marrie-jette zei

Heerlijk om zo te genieten!

Marian zei

Ik ben jaloers op jou :)
Dezelfde cruise heb ik gedaan 3 jaar geleden, maar toen was dit nog niet!!!! Wow, wat gaaf zeg.

Ik was ook zo weg van Tallin, heb er een gebreid vest gekocht, en in Sint Petersburg breien ze wel hoor volgens mij, want daar heb ik een pracht van een ajour gebreide omslagdoek gekocht...maar het zou natuurlijk ook kunnen dat ze die ingevoerd hadden vanuit Estland.., daar sta ik niet van te kijken..